Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Yılın Kelimesi Bitcoin Oldu

270 milyar $’lık piyasa hacmine sahip merkezsiz para birimi olan, kripto paraların ilki ve en büyüğü Bitcoin Investopedia’da 2017 Yılın Terimi seçildi.

En Popüler Kelime

Arama sonuçları ve hacmine göre Bitcoin, “Trumpcare”, “ICO”, “Blockchain” ve “FAANG” kelimelerini geçerek finansal kelimeler için en çok kullanılan online sözlük platformu Investopedia üzerinde en popüler ve en çok aranan kelime oldu.

Bitcoin’in fiyatında, piyasa hacminde, kullanıcı tabanında, kullanıcı hareketliliğinde ve geliştirici hareketliliğinde yaşanan devasa artışı vurgulayan Investopedia ekibi şöyle yazdı:

“8,000$! 11,000$! 20,000$?! 2017 Bitcoin çılgınlığının yılı oldu. Kripto para yıla 1,000 $ ile başladı ve o zamandan bu yana yüzde 1,500 büyüme yaşadı. Kimileri Bitcoin’e balon dese de (Bitcoin’in) saldırgan büyüyüşü medyanın ve finansal hizmetler sektörünün aklına kazındı. 2017 yılında ilk kez Bitcoin milyarderleri ortaya çıktı ve Bitcoin vadeli işlemleri başladı. Bazı raporlara göre yalnızca 1000 kişi Bitcoin’in %40’ından fazlasına sahip olsa da yatırımcılar fiyat düşecek mi artacak mı diye dikkatlice takip ediyor.”

Yatırımcıya sağladığı kar ve 2017 yılında yaşadığı fiyat yükselişi baz alındığında Ripple’ın, Litecoin’in ve Ethereum’un gerisinde kalan Bitcoin, bu istatistiklere rağmen önde gelen finans kurumları ve geleneksel finans sektöründe hizmet veren kurumlar tarafından tercih edilen tek kripto para olmayı başardı.

En dikkat çekici şeyler ise dünyanın en büyük yatırım bankaları olan JPMorgan ile Goldman Sachs‘ın, küresel piyasanın en büyük opsiyon borsaları Chicago Board Options Exchange‘in (CBOE), CME Group‘un, NASDAQ‘ın, New York Stock Exchange’in (NYSE) ve Cantor Fitzgerald’ın ya mevcut altyapılarına Bitcoin’i entegre etmiş olmaları ya da kripto paraya verdikleri desteği duyurmaları oldu.

Meşhur Finans Firmalarından Destek

Destek veren onlarca kişi ve kurum arasında özellikle Goldman Sachs CEO’su Lloyd Blankfein, zamanında altına dayalı ekonomik sistem nasıl banknotlar tarafından ele geçirilmişse şimdiki finansal sistemin de gelecekte Bitcoin tarafından ele geçirilebileceğini söyledi. Blankfein, banknot para sisteminin herhangi bir temel değeri olmadığı için ilk başlarda kamu tarafından destek görmediğini söyledi. Önceden şuanda kullandığımız paralar, denk geldikleri altın miktarına göre bir değere sahip oluyordu ancak bu sistem artık kalktı ve şuanda kullandığımız 10 ₺’nin bir değeri var çünkü devlet öyle söylüyor. Blankfein CNBC’ye şu yorumda bulundu:

“Bitcoin Dünya tarihindeki en kötü şey mi? Bilmiyorum. Bu tarz şeylerde açık fikirli oluyorum çünkü zamanında aptalca ve yanlış olduğunu düşündüğüm halde şuan işe yarayan çok fazla şey var. Bir zamanlar insanlar yalnızca altın para kullanırdı. 5 $’lık altın para 5 $ değerindeydi çünkü içinde 5 $ değerinde altın vardı. Hazinedeki altın ile desteklenen kağıt para basılırdı. Sonra bir gün altın tarafından desteklenmeyen kağıt para bastılar. İtibari para işte. Pek çok insan başlangıçta bunu kabul etmedi ama artık sorgulamıyorlar bile. Sonra biraz ileriye gelip Bitcoin’i görüyorsunuz ve bu itibari para değil. Buna güvenmiyorum, sevmiyorum ve kendimi rahat hissetmiyorum. Ama eğer işe yarıyorsa kendime diyorum ki ‘belki de bu madeni paradan itibari paraya, itibari paradan da uzlaşma (consensus) parasına olan doğal bir geçiştir.

Ben biraz eski kafalıyım, yeni şeyleri öğrenemiyorum. Cep telefonu çıktığında da ‘insanların niye cep telefonuna ihtiyacı olsun ki’ diye düşünmüştüm.”

Önde gelen finansal firmalardan gördüğü destek ve talebin yanı sıra Bitcoin fiyatı 2017 yılında 900 $’ın altından şuan 15 bin 700 $ olan fiyatına kadar artmayı başardı ve 15 katlık büyüme gösterdi.

Bitcoin’in değerinde yaşanan artıl ile birlikte JPMorgan’ın küresel piyasa strateji uzmanı Nikolaos Panigirtzoglou, altına meydan okuyan Bitcoin’in büyük bir varlık sınıfı haline gelmeye başladığını söylemişti. Panigirtzoglou aynı zamanda artan likiditenin ve vadeli işlemler ile ETFler gibi düzenlenmiş yatırım araçlarının Bitcoin’in uzun zamanda geniş kitleler tarafından kabul görmesini sağlayacağını belirtti:

“Bitcoin vadeli işlemlerinin kripto paraları yeni oluşan bir varlık sınıfı haline getirme potansiyeli var. Bu yeni varlık sınıfının değeri bir değer saklama aracı ve ödeme aracı olarak ne kadar geniş kabul gördüğüne bağlı ve altın gibi diğer değer saklama araçlarına bakılınca, kripto paraların gidebileceği daha çok yol var.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment