Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Japonya’nın Finansal Denetçisi İlk Defa Bir Borsanın Lisansını Reddetti

5 Haziran tarihinde yayınlanan Nikkei Asian Review‘in haberine göre, Japonya Mali Hizmetler Ajansı (FSA) bugüne kadar ilk defa bir kripto para borsasının işletme lisansı almasını yasakladı.

FSA daha önce 2018‘in bahar ayları içerisinde iki kere yasakladığı Yokohama merkezli FSHO isimli kripto para borsasının lisans başvuru işlemlerini bu sefer kalıcı olarak reddetmeyi seçti. FSA’nın bu kararının nedeni ise borsanın şüpheli işlemlerde müşterilerin kimliklerini yeteri kadar belirlemediği ve gerekli KYC protokollerini uygulamadığı olarak biliniyor.

Söylenenlere göre FSA, FSHO’nun ”hizmetlerini yürütebilmesi için gerekli sistemlerden” yoksun sonucuna vardı.

FSHO Japonya içerisinde FSA tarafından üst üste iki kere cezalandırma alan iki borsadan bir tanesi durumunda. Söz konusu ikinci borsa ise Ocak ayındaki 532 milyonluk hacklenme sonrası endüstrinin tarihindeki kanıtlanmış en büyük soygun unvanını elinde tutan Coincheck.

Yaptıkları hizmetleri kabul edilemez olarak gören bir borsayı lisans almaktan men eden FSA, bunu yaparak Japonya’da Coincheck hacklenmesi ve Tokyo merkezli Mt. Gox‘un 2014 yılındaki kötü çöküşü ve iflası sonrası ülkedeki kripto para borsasını temizlemeye ve ülke için temiz bir sayfa açmaya devam ettiğinin ve edeceğinin göstergesi.

2017 Nisan ayından beri Japonya Ödeme Hizmetleri Kanunu bütün kripto para borsalarının FSA lisansı almasını zorunlu kılmıştı ve ilk lisans da Eylül ayında onaylanmıştı. Bu Mayıs ayı itibariyle de FSA lisans gerekliliklerini arttırıp AML (kara para aklamayı önleme) ve KYC (müşterini tanıma) protokollerini de lisans gereklilikleri arasına eklemişti. Bunun hemen ardından ise gizlilik odaklı koinler olarak bilinen Dash ve Monero benzeri koinlerin borsalarda listelenmesini yasaklamıştı.

Bütün bunlara rağmen ülke inanılmaz bir kripto kabul oranına sahip. FSA’nın 2018 Mart ayına kadar 17 yurt içi kripto para borsasından topladığı veriler ilginç veriler göstermekte. Kripto para yatırımlarına devam edip etmeyecekleri konusunda ise katılımcıların yüzde 47.1’i, yatırıma gelecekte de aktif bir şekilde devam etmek istediklerini belirtirken, yüzde 35.4’ü ise gelecekte yatırımını kripto paralara yapmayı düşünmüyor. Basın saatine göre CryptoCompare’in sağladığı veriler, Japon Yeninin küresel Bitcoin ticareti konusunda %59 gibi bir orana sahip olduğunu göstermekte.

Bu da önde gelen ABD kripto para borsası Coinbase gibi yabancı yatırımları bu piyasaya girme konusunda heveslendiriyor. Coinbase bu hafta ”bir yıl içerisinde” hizmetlerini Japonya’ya yayma planlarından bahsetmişti. Bu ay içerisinde Japon kripto para borsası BitTrade 50 milyon dolar karşılığında Singapur’lu bir yatırımcı tarafından satın alınmış ve borsayı satan alan kişi bu girişimi ile FSA lisanslı bir kripto para platformunda %100 hisseye sahip olan ilk yabancı yatırımcı olma unvanını elde etmişti.

Önde gelen bir Japon fintech firması da bir yıl içerisinde kripto para borsasını açacağını duyurmuştu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment