Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kredi Kartı Sahiplerinin %89’u Kripto Para Birimlerini Biliyor, %53’ü ise Satın Almış

Visa, Mastercard ve Unionpay kullanıcılarının katılımları ile kripto para birimi alım işlemleri hakkında gerçekleştirilen küresel bir ankete göre, katılımcıların %89’u kripto paralar hakkında bilgiye sahip ve %53’ü ise geçtiğimiz 12 aylık süreçte kripto para birimi satın almış.

Dünya Çapında Bir Anket!

Dünyaca ünlü bir ödeme hizmeti sağlayıcısı olan Worldcore, Visa, Mastercard ve Unionpay kullanıcıları arasındaki kripto para kullanım oranını bulmak için kendi müşterilerine bir anket uyguladı. Şirketin toplamda yaklaşık olarak 300.000 müşterisi bulunmakta.

Rus satış bayii Innov.ru’nun bu anketin Mart ve Nisan ayları arasında yapıldığını belirttikten sonra yaptığı açıklama ise şu şekilde:

”Bu çalışmanın amacı, insanların banka kartlarının da yardımıyla dijital para birimleri ile haşır neşir olma istekliliklerini ölçmekti. Anket, 47 ülkeden 10.000’i aşkın insanın katılımı ile yapıldı. Bunun ayrıntısına inmek gerekirse de veri elde ettiğimiz bu ülkelerin 28’ini Avrupa Birliği ülkeleri ve 12’sini de Bağımsız Devletler Topluluğu (Commonwealth of Independent States) ülkeleri oluşturmakta.

 

RBR’nin Geçen yıl Temmuz ayında yaptığı Küresel Ödeme Kartları Verileri ve 2022 yılı hakkındaki Öngörüleri Anketi’ne göre, ”2010 yılından  2016 yılının sonuna kadar küresel olarak en büyük kart sayısı yapısına sahip olan kurum Unionpay olmuş ve piyasada aktif kullanımda olan 6 milyarın üzerinde Unionpay damgalı kart bulunmakta.” Buna ek olarak, ”RBR, Unionpay, Visa ve Mastercard markalarının dünya çapındaki bütün kartların %80’i gibi bir oranını temsil ettiğini buldu.”

Worldcore, AB yasaları tarafından denetlenen ve Çek Cumhuriyeti, Prag merkezli bir ödeme hizmeti sağlayıcısı. Geçenlerde müşterilerine küresel olarak kripto para çözümleri sunabilmek için Bitpay ile anlaşmıştı. Geçen yılın Ağustos ayında ise şirket genişleme planları dahilinde bir ICO duyurusunda bulunmuştu.

Anket Sonuçları

Anket yapılan kişiler arasında %36’sı Japon, %25’i ABD kökenli, %18’i Koreli, %8’i AB üyesi bir ülke kökenli, %6’sı Çinli, %3’ü Latin Amerikalı, %2’si Kanadalı ve %1’i ise Rus veya Bağımsız Devletler Topluluğu üyesi bir ülke vatandaşı.

Geçtiğimiz 12 ay içerisinde herhangi bir kripto para birimi satın alanların %21’i kredi kartlarını, %36’sı banka kartlarını ve %43’ü ise başka ödeme türlerini kullanmışlar.

Yine aynı kitle arasından bu 12 aylık süre içerisinde hiçbir kripto para birimi satın almamış olanların %60’ı kripto para birimlerinin taşıdığı mevcut riskleri gerekçe gösterirken, %35’i ”yeteri kadar paraları olmadığını” öne sürmüş. %5’lik bir orandaki kullanıcılar ise kripto para işlemlerinin yasa dışı olarak nitelendirildiğinden dem vurmuş.

Worldcore CEO’su Alexey Nasonov’un Finam tarafından alıntılanan görüşleri ise şu şekilde:

”Müşterilerimiz arasında farklı özelliklerdeki ve yaşlardaki insanlar da mevcut ama bu anket alışveriş yapma konusunda çok aktif olan belirli bir kitleye uygulandı. Kripto para cüzdanları kullanmanın yanı sıra, elimizde bulunan en popüler hizmetlerden birisi de dünya çapında yapılan toplu ödemelerdir. Bu yüzden bu araştırma öncelikli olarak finansal hizmet dünyasının ”işin ehli” kullanıcıları arasında uygulandı.”

Anket sonuçları çok yüksek oranda bir kredi kartı kullanıcısı topluluğunun kripto paralar hakkında bilgi sahibi olduğunu ve onlarla işlem yapmaya meyilli olduğunu belirtse de, dünyanın en büyük bankaları, kanun düzenleyicilerin sözünü dinleyerek kripto paralarla ilgili bütün kredi kartı kullanım şekillerini ve yöntemlerini yasakladı.

Bank of America, Citigroup, Jpmorgan, Capital One, ve Discover Card gibi bankaların hepsi müşterilerinin bankaya ait kredi kartlarını kullanarak kripto para satın almalarını yasaklamıştı. Birleşik Krallıkta ise Lloyds Banking Group buna benzer bir açıklama yaparak MBNA, Halifax ve Bank of Scotland da dahil olmak üzere bütün yan kuruluşlarındaki müşterileri için aynı işlemleri yasaklamıştı. Kanada bankası olan Toronto-Dominion Bank (TD BANK) da bu akımı takip edenlerden birisi oldu. Buna ek olarak, Visa da, bir kaç kripto para birimi kart sağlayıcısı ile yollarını ayırmıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment