Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Zcash [ZEC]’in Yol Haritasındaki 3 Önemli Olay

Zcash [ZEC] için bu yıl üç önemli kırılma noktası yaklaşıyor. Beklenen yol haritası, gizlilik esaslı kripto para için 3 güncelleme sunuyor. Geçtiğimiz günlerde Zcash’ın yol haritasını güncelleyen Coincalendar, planın bir taslağını çıkardı.

Haziran 2018: Ağ Yükseltmesi

Zcash, blog post’larında 2018’de şifrelenmiş kripto para birimi teknolojisini akıllı telefonlara da uyarlayarak Zcash’ın performansını, güvenliğini ve kullanılabilirliğini daha da artıracağını duyurdu. Bu ağ yükseltmesine “Upgrade 0 – Overwinter” adı verildi.

Zcash blog’da bu yükseltmenin amacı şöyle belirtildi:

“[O], yönetişim çekişmesi durumunda bile, tamamıyla hem kendisini hem de gelecekteki ağ yükseltmelerini kullanıcılar için daha güvenli hale getirmeye odaklanmıştır. Yaklaşan bir makalede tasarımı ve özellikleri hakkında daha fazlasını anlatacağız.”

Bu yükseltme, daha hızlı zk-SNARKs için Sapling geliştirmeye yarayacak ve böylece korumalı işlemler için bir dizi performans geliştirmesi sağlayacak. zk-SNARKs hiç bilgi kanıtına ihtiyaç duymadan çalışabiliyor.

Sıfır bilgi kanıtı, bir işlemde iki taraf anlamına geliyor; her bir taraf, bu bilginin ne olduğunu açığa çıkarmadan, belirli bir bilgi kümesine sahip olduğunu doğrulayabiliyor.

Haziran 2018: Coincheck Listesinden Çıkma

Listeden ayrılma işlemi, ‘Coincheck’ adlı Japon kripto para borsası tarafından uygulanacak. Monero [XMR], Zcash [ZEC] ve Dash [DASH] gibi gizlilik merkezli kripto para birimleri için alım satım çiftleri ortadan kaldırılacak.

Coincheck, iç kontrol sisteminin “ciddi bir incelemesi” sonrasında ve müşterileri iyice koruyan yeni bir yönetim stratejisinin bir parçası olarak bu kripto para birimlerine olan desteğin sona erdirilmesine  karar verdiğini söyledi. Bu para birimleri ile işlem yapmak, şirketin kara para aklamayı önleme [AML] yönetmeliklerine uyum sağlama konusunda risk taşıdıkları için, firmaya uygun düşmüyor.

Platformun geçen ocak ayında NEM tokeni [XEM] cinsinden 530 milyon dolar kaybetmesine sebep olan yüksek profilli bir siber saldırının ardından, Monex isimli bir aracılık firmasının Tokyo merkezli bu borsayı satın almasının üzerine bu karara varıldı.

Eylül 2018: Ağ yükseltmesi 1

Bu yükseltme ise mobil cüzdan desteğini mümkün kılarak, korumalı işlemler için hem zaman hem de bellek anlamında büyüklük iyileştirmelerini sağlamak amacıyla Sapling protokolü güncellemesini aktif hale getirecek. Bu Sapling, Powers of Tau açık katılım parametresi kurulumuna güvenecek.

Powers of Tau, belirli bir büyüklükteki çember içerisinde kalan tüm olası zk-SNARK devreleri için işlemlerin tek bir devasa seremoni üzerinden yürütülmesine izin veren, yeni bir çok partili hesaplama protokolünün yardımıyla çalışan kapsamlı bir ortak seremoni.

Zcash, blog’da bu konudan şöyle bahsediyor:

“Powers of Tau seremonisi, her katılımcı için sırayla ilerliyor. Bu süreci kamuya açık bir kart destesini karıştırmak gibi düşünebilirsiniz. Her katılımcı desteyi karıştırıyor, kartların herhangi birini değiştirmediğini veya eklemediğini kanıtlıyor ve sonra bu desteyi bir sonraki katılımcıya uzatıyor.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment